Kopřivový čaj a jeho ůčinky


Kopřivy nejsou jen otravným plevelem, který musíme zničit. V kopřivách se totiž skrývá celá řada vitamínů, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Její účinky jsou známé už dlouhá léta, a proto se běžně využívala v přírodním lékařství, hlavně v minulosti. I dnes ale spousta lidí na jejich účinky nedá dopustit.

Kopřivy můžete například přidávat do salátů, připravit si z nich pesto, polévku, kosmetiku anebo kopřivový čaj. Ten má svou specifickou chuť, která sice není pro každého, ale jedním šálkem do sebe dostanete spoustu prospěšných vitamínů.

kopřivy

Jak si takový čaj připravit?

Budete potřebovat:

  • Šálek kopřivových listů
  • Dva šálky vody
  • Med nebo jiné sladidlo

A jak budeme postupovat?

  • V hrnci uvaříme dva šálky vody a poté, co voda vaří, do ní přidáme kopřivové listy.
  • Snížíme plamen a necháme je louhovat asi 5 až 10 minut.
  • Poté čaj přelijte a přeceďte od kopřiv.
  • Přidejte med nebo jiné sladidlo, podle toho, jak máte rádi sladký čaj.
  • Hotovo!

Nyní se podívejme, jaké skvělé účinky kopřiva má.

Posílení imunitního systému

V kopřivách je vysoký obsah vitamínů A a C. Kromě toho se zde nachází i štědrá dávka antioxidantů. Tohle spojení posiluje a chrání váš imunitní systém před napadení nejrůznějšími chorobami.

kopřivy

Zdravé ledviny a močové cesty

Není tajemství, že kopřivový čaj se často používá k léčbě močových cest, zvláště, pokud jsou zasaženy nějakou infekcí. Také slouží jako léčidlo pro problémy s prostatou nebo ledvinami. Funguje jako diuretikum, takže odvodňuje a pomáhá s vylučováním toxických látek. Slouží také jako prevence ledvinových kamenů.

Funguje proti bolesti

I když nám žahnutí kopřivy způsobuje bolest, popíjení kopřivového čaje vám pomůže tlumit některé druhy bolesti. Je dobrá zejména na bolesti kloubů, svalů a také na bolesti hlavy.

Hladina krevního cukru

Pokud vás trápí výkyvy hladiny krevního cukru, začněte popíjet kopřivový čaj. Kopřivový čaj nám pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi a tím slouží jako prevence proti onemocnění diabetes mellitus.